Kısa süreli kiralamalara ilişkin Türk mevzuatının yeni gereklilikleri

Nedir bu yenilikler? 1 Ocak 2024 tarihinde gayrimenkullerin kısa süreli kiralanmasının koşullarını düzenleyen kararname yürürlüğe girdi. Kısa süreli kiralamalara ilişkin Türk mevzuatının yeni gerekliliklerini ayrıntılı olarak ele alalım.
✅ Daireyi kısa süreli kiralamak için Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan ruhsat almanız ve bina girişine burada konutun kiralık olduğunu belirten bir tabela asmanız gerekecektir. Ruhsatların maliyeti bakanlık tarafından belirlenecek.
✅ Kısa süreli kiralamalarda ruhsat alabilmek için binadaki tüm daire sahiplerinin onayı gerekmektedir. Ruhsat tek bir daire için değil, evin tamamı için alınır. Ev için gerekli ruhsatların alınması yaklaşık 3 ay sürecek.
Tatil şehirlerindeki ev ve konut kompleksi sahiplerinin çoğunluğunun çok uluslu yapısı ve daimi olmayan ikametgahı göz önüne alındığında, bu şartın nasıl yerine getirileceği henüz belli değil, ancak yönetim şirketlerine gerekli örneklerin gönderileceği bildiriliyor. sahiplerinden izin alınmıştır.
✅ Bir malikin bir binada 5'ten fazla kiralık gayrimenkulü varsa, kiralama faaliyetlerini tüzel kişilik olarak tescil ettirmesi gerekir.
✅İzin alma sorumluluğu ev sahibine aittir. Veya mal sahibi, kendisi için gerekli olan her şeyi resmileştirecek ve takip edecek bir yönetim şirketiyle iletişime geçebilir.
✅ Devren kiralama yasaktır. Kiracı, sahibinden kiraladığı konutu masrafları kendisine ait olmak üzere ve kendi adına üçüncü kişilere kiraya veremez.
✅ Kiracıların detaylı pasaport bilgilerini vererek tüm misafirlerin polis sistemine kaydedilmesi hala gereklidir.
✅ Kompleks yönetim planının (yönetim planı - evde konaklamanın hangi kurallara göre gerçekleşeceği kuralları) kısa süreli kiralama faaliyetlerini belirttiği otel altyapısına sahip komplekslerde, ek bir lisans alınmasına gerek kalmayacak; bu kompleksler kısa süreli kiralamalara uygun olacaktır.
✅ Lisansı olmayan kişilerin internet üzerinden reklam yayınlaması yasaktır.

Kısa süreli kiralamalarda kuralların ihlaline ilişkin cezalar:
Ev sahibi izinsiz olarak daire kiraya verirse ve evin üzerinde Turizm Bakanlığı'ndan herhangi bir yazı yoksa ilk idari para cezası 100 bin lira; 15 gün içerisinde ev sahibi izin almayıp kaçak konut kiralamaya devam ederse 500 bin lira para cezası verilecek.
Kiracı, bir daireyi sahibinden uzun süreli kiraya vermiş ve bu arada bu konutu kısa süreliğine kiralamaya girişmişse ayrıca 100.000 lira para cezası da uygulanıyor.

House Bind uzmanları Türkiye'de gayrimenkul kiralama konusunda önemli deneyime sahiptir. Bu alanda size her zaman yardımcı olmaya hazırız ve Türk mülkünüzün yasal olarak kiralanması, kira süresi boyunca ve kira süresi sonunda güvenliğinin izlenmesi, ana ve ilgili, kamu hizmetleri ve diğer ödemelerin kiracılar tarafından zamanında ödenmesiyle tam olarak ilgilenmeye hazırız. . Yardımımızla, gereksiz endişe ve sıkıntı yaşamadan Türk gayrimenkullerine yatırım yapmanın avantajlarından yararlanabilirsiniz.