Türkiye'de kamu hizmeti ödemeleri

Türkiye'de kamu hizmeti ödemeleri alışkın olduğumuz faturalardan pek farklı değil; listede şu tanıdık maddeler var: kanalizasyonla birlikte su, elektrik, gaz (eğer hizmet mevcutsa), ısıtma (binada merkezi ısıtma sistemi varsa). veya Türkiye'de küçük miktarlarda mevcut olan alan), İnternet ve iletişimin yanı sıra Aidat - büyüklüğü, konut kompleksinin büyüklüğüne, iç altyapısına bağlı olan bir konut kompleksinin kamusal ve yerel alanının bakımı için ödeme ve içindeki daire sayısı.
İlgili servisler ayda bir kez evlerdeki sayaçları okuyor ve ödeme için anında makbuz bırakıyor.

su
Türkiye'de soğuk su için tek bir tarife bulunmuyor; metreküp başına fiyat yerel belediye tarafından belirleniyor. Evde her dairenin kendine ait sayacı bulunur; genellikle tüm sayaçlar zemin katta boru dağıtımlı özel bir panelde bulunur; aylık su tüketimi sayaçlardan belirlenir. Tüketilen su miktarına halihazırda aşağıdaki vergiler dahildir:
KDV - KDV;
Atık Su - atık su vergisi;
ÇTV Katı Atık - katı atık vergisi.
Türkiye'de merkezi sıcak su temin sistemi bulunmadığından mülk sahipleri suyu ısıtmak için kombi, ani su ısıtıcısı ve merkezi gaz boru hattı varsa gazlı su ısıtıcısı kullanıyor. Buna göre tüketilen sıcak su bedeli, soğuk su ve elektrik/gaz faturalarına yansıtılmaktadır. Cumhuriyetin güneydeki daha sıcak şehirlerinde alternatif olarak birçok eski evin çatısına fıçılar monte edilmiştir ve sıcak mevsimde bu tür evlerin sakinleri güneş tarafından ısıtılan suyu kullanırlar.

Elektrik
Türkiye'deki elektrik fiyatları Avrupa'nın en düşük fiyatları arasında yer alıyor ancak yine de elektrik kullanım maliyetlerinin önemli bir kısmını oluşturuyor. Modern dairelerde birçok farklı elektrikli alet bulunur, ancak Türk evlerinde en çok kullanılan, tüm yıl boyunca evrensel sıcaklık kontrolü sağlayan klimadır: yazın odayı soğutur ve kışın sıcak tutar. Kış aylarında aynı derecede enerji tüketen elektrikli ısıtıcılar da kullanılabilir. Sonuç olarak, konforlu bir sıcaklığı korumanın maliyeti, elektrik için yapılan toplam ödemenin yarısına kadar çıkabilir. Elektriğin fiyatı aylık ne kadar tüketeceğinize bağlı olup, Türkiye'nin farklı şehir ve bölgelerinde 1 kilowatt'ın maliyeti farklılık gösterebilir.
Bir dizi vergi, kamu hizmetlerinin maliyetine anında dahil edilir:
KDV - KDV;
BTV, bir tarife grubuna bağlı bir belediye vergisidir;
TRT - aktif elektriğin %2'sini oluşturan radyo ve TV;
Enerji Fonu - Aktif elektriğin %1'i Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na devredilmektedir.

Türkiye'de de elektrik, gün içerisinde kilovat başına farklı fiyatlar sağlayan üç tarife planından birine göre tüketilmektedir. Tarife, evinizde elektrik tüketiminin en fazla olduğu döneme göre seçilebilir: gündüz (06:00 - 17:00 arası), yoğun (17:00 - 22:00 arası) veya gece (22:00 - 22:00 arası) 6:00). Klimanın aktif kullanımı ile evinizin ısı yalıtımının büyüklüğüne ve kalitesine bağlı olarak ortalama elektrik faturası 700 - 1000 TL arasında değişmektedir.

Gaz
Merkezi gaz temini için 1 metreküplük kesin fiyat belediye tarafından belirlenir. Türkiye'de yaşamanın avantajlarından biri de devletin vatandaşlarına her konuda yardımcı olması ve dolayısıyla bu fatura tutarının %80'ine kadar karşılayabileceğiniz bir sübvansiyona başvurabilmenizdir. Ve Mayıs 2023'te hükümet, tüm merkezi gaz arzı tüketicileri için yıllık bir promosyon duyurdu: ayda tüketilen ilk 24 metreküp ücretsiz.

Evde İnternet, telefon ve TV
Cumhuriyette çok sayıda iletişim sağlayıcı var, ancak yalnızca ikisi büyük: TTNet (Türk Telekom) ve Superonline (Turkcell). Vodafone da ülkede faaliyet gösteriyor ancak en büyük şirketlerin kanallarını işgal ediyor. Her biri yaklaşık olarak aynı kalitede hizmet veriyor ve tarifelerin çoğu neredeyse aynı maliyete sahip. “İnternet + TV” gibi bir hizmet paketine kaydolmak daha karlı. En yaygın uygulama, bir sağlayıcı ile 1 yıllık bir süre için sözleşme imzalamaktır. Sözleşmeyi erken sonlandırırsanız, şirket birkaç aylık ücret tutarında para cezası uygulayabilir.

Türkiye'de elektrik faturalarının büyüklüğü birçok faktöre bağlıdır: apartmandaki gaz veya elektrikli soba, takılan lambaların türü, klimanın kullanım sıklığı vb. Ortalama olarak maliyeti 50-200 $'dır.