Türkiye'de yabancı ehliyet kullanabılır mı? Türkiye Cumhuriyeti Karayolu Trafik Düzenlemelerinin Standardizasyonuna İlişkin Viyana Sözleşmesini imzalayan 84 ülkeden biridir. Sözleşme, 7 Ekim - 8 Kasım 1968 tarihleri arasında Viyana'da düzenlenen UNESCO konferansı sırasında geliştirildi ve 6 Haziran 1978'de yürürlüğe girdi; Buna göre yol işaretleri, ışıklı sinyaller ve yol işaretlemeleri standartlaştırıldı. Konferansta aynı zamanda trafik kurallarını birleştiren Viyana Karayolu Trafiği Sözleşmesi de geliştirildi.
Karayolu Trafiğine İlişkin Viyana Sözleşmesine katılan ülkeler arasında İngiltere, Rusya, Belarus, Ukrayna, Kazakistan ve Özbekistan yer alıyor. Sözleşmeye taraf ülkeler, uluslararası ehliyet almaya gerek kalmadan birbirlerinin ulusal sürücü ehliyetlerini tanıyor.
Bu nedenle, Türkiye'deki turistler için genellikle ülkelerinden alınmış bir sürücü belgesi yeterlidir, asıl önemli olan belgenin tam harf çevirisine sahip olmasıdır. Ancak bazı durumlarda uluslararası haklara veya Türk ulusal haklarına ihtiyaç duyulabilir. Örneğin Türkiye'nin turistik olmayan bölgelerinde araç kiralama şirketleri ve sigorta şirketleri sözleşme yapmak için uluslararası lisans talebinde bulunabilmektedir. Uluslararası sürücü belgesi, sürücünün eyalet sürüş sınavını geçip ehliyet aldığı eyalet dışında araç kullanma hakkını doğrular. Özünde bu, ulusal sürücü ehliyetlerinin uluslararası iletişimin ana dillerine çevirisidir ve bağımsız bir belge değildir. Aslı ile birlikte ibraz edilmesi zorunludur, dolayısıyla ehliyet aslının kaybolması halinde uluslararası ehliyet geçersiz hale gelir. Türkiye seyahatiniz sırasında çeviri için konsolosluğa başvurmanıza veya uluslararası haklar elde etmek için yerel aracılara fazla ödeme yapmanıza gerek kalmaması için bu belgeyi evinizde önceden sipariş edebilirsiniz.
Türkiye yasalarına göre, bir yabancının ülkede altı ay sürekli kalmasından sonra ehliyetinin geçerliliği sona ermektedir ve Türkiye'de otomobille yasal dolaşım olanağını genişletmenin iki yolu vardır: ya ehliyetinizi değiştirin Bir Türk ya da ülkeyi terk edip tekrar girerek sıfıra sıfırlar, böylece VA'sının altı aylık bir süresi olur. Bu yöntem birçok ülkede etkilidir ve sıklıkla eyalette geçici olarak yaşayan yabancılar tarafından kullanılmaktadır. Yabancı hakları Türk haklarıyla değiştirmenin ilk seçeneği, ülkeye çok uzun süredir yerleşmiş olanlar için uygundur.
Aramaya Başla
- Satılık
- Kiralık
Türkiye'de yabancı ehliyet
Sorunuz mu Var?
Aramanızı Veya E-postanızı Almaktan Memnuniyet Duyarız, Lütfen Bizimle İletişime Geçin
+90 551 002 90 22 +90 551 002 90 22 +7 900 324 50 04 +90 551 002 90 22 +90 551 002 90 22 [email protected]