Türkiye'ye hayvan ithalatı kuralları ve gerekli belgeler

Evcil hayvan sahipleri, özellikle uzun yolculuklar veya yeni bir ikamet yerine taşınmak söz konusu olduğunda, seyahatlerini çoğu zaman sevdikleri evcil hayvanları olmadan hayal edemezler. Bu yazımızda, Türkiye'ye hayvan ithalatı kuralları ve gerekli belgeler bakacağız ve uluslararası yer değiştirmenin para cezalarına veya diğer hoş olmayan sonuçlara neden olmaması için evcil hayvan sahiplerinin bilmesi gereken bilgileri vereceğiz.
Diğer ülkelerden Türkiye'ye hayvan ithalatının belirli şartları bulunmaktadır. Türkiye sınırını geçerken hayvanların aşılanmış, mikroçip takılmış, pasaport, sertifika ve sertifikalara sahip olması gerekiyor.
Türkiye'ye hayvan ithalatına ilişkin gümrük kuralları bulunmaktadır:
 Türk yasalarına göre her girişte vergi ödemeden iki evcil hayvan getirilebilir. Limitin aşılması durumunda ilave evcil hayvanlar için ücret ödenmesi gerekmektedir. Olası bir çözüm, hayvanları seyahat arkadaşı olarak kaydetmektir.
 Türk gümrük kurallarına göre aşağıdaki hayvan türlerinin ithalatına izin verilmektedir:
- köpekler, kediler, kemirgenler gibi evcil hayvanlar;
- bazı kuş türleri;
- Akvaryum balıkları, sayıları 10 adeti geçmemelidir.
 Türkiye'ye ithalatı yasaktır:
- bull terrier, İspanyol mastiff, Rottweiler, Amerikan Staffordshire terrier gibi tehlikeli cins köpekler;
- 10 haftadan küçük yavru köpekler ve kedi yavruları;
- hamile hayvanlar;
- nesli tükenmekte olan faunanın temsilcileri.
Hayvanların Türkiye'ye girişi için gerekli belgeler
 Uluslararası veteriner pasaportu. Belgede evcil hayvan hakkında fotoğraflar, kan testi sonuçları, aşılar, mikroçipleme, antihelmintik tedavi ve uygulanan ilaçlar da dahil olmak üzere ayrıntılı bilgiler yer alıyor.
*Çipleme, hayvanın derisi altına 15 haneli kodlu mikroçip yerleştirilmesi işlemidir. Evcil hayvanınızın uluslararası veteriner veri tabanına girilen detaylı bilgileri bu çipin içerisine eklenmiştir. Bu kod, çoğu büyük veteriner kliniğinde bulunan bir tarayıcı tarafından okunabilir.
*Aşılar seyahat öncesi hazırlığın zorunlu bir parçasıdır. Buna kuduz aşısı dahil kapsamlı aşılar da dahildir. Rusya'nın kuduzun yaygın olduğu ülkeler listesinde olmamasına rağmen kuduz titresi için kan testi yapılması hala gerekli.
*Antelmintik tedavi kalkıştan en az 5 gün önce yapılır. Evcil hayvanınızın veteriner pasaportunda aşılar, testler ve antihelmintik tedaviyle ilgili bilgilerin yer almasını sağlamak önemlidir.
 Akredite bir uzman tarafından verilen 1 numaralı veteriner sertifikası formu. Evcil hayvanın yolculuktan önce muayene edildiğine ve tamamen sağlıklı olduğuna dair onay içermelidir. Sertifika alındığı tarihten itibaren 5 gün geçerlidir.
Veteriner pasaportu ve sertifikasına yalnızca yurt dışına seyahat ederken değil, geri dönerken de ihtiyaç duyulacak!

 Türkiye'ye ithalat yaparken evcil hayvanınızın sigortalanması zorunlu değildir. Sigorta yaptırma kararı tamamen evcil hayvan sahibinin tercih ve kararına bağlıdır.
 Belge listesi, hayvanın türüne ve uçtuğunuz ülkeye bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Ayrıca Türk mevzuatı oldukça esnektir ve sürekli değişmektedir. Bu nedenle güncel bilgi almak için Türk Veteriner Hizmetleri ve seçtiğiniz havayolu şirketi ile önceden iletişime geçmelisiniz.
House Bind, sevdiğiniz evcil hayvanlarınızla gideceğiniz yere kadar konforlu bir yolculuk diler.