Türkiye'de 8 Mart

Türkiye'de 8 Mart, nispeten yakın zamanda da olsa resmi bayram haline geldi ve alışılagelmiş kutlamalarımızdan bazı farklılıklarla da olsa her yıl kutlanıyor. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulduğu 1923 yılından bu yana bu gün gayri resmi olarak kutlandı, ancak ancak 1984 yılında Dünya Kadınlar Günü statüsünü aldı. O tarihten bu yana ülkede her yıl kutlanıyor.
Mayıs ayının ikinci Pazar gününe denk gelen Anneler Günü, Türkiye'de daha yaygın olarak kutlansa da 8 Mart aynı zamanda merakla beklenen ve kutlanan bir bayramdır. Burada ailedeki tüm kadınlara saygı ve sevgi kültürünün yansıması olan aile değerlerine büyük önem verilmektedir, dolayısıyla kadınlara adanmış uluslararası bir gün göz ardı edilemez.
Ancak Türkiye'deki 8 Mart kutlamaları, eski Sovyetler Birliği cumhuriyetlerinde görmeye alışık olduğumuz kutlamalardan farklı özellikler taşıyor. Öncelikle 8 Mart'ın tatil olmadığını, tarihin iş gününe denk gelmesi durumunda tüm ülkenin her zamanki gibi çalıştığını belirtmekte fayda var.
İkincisi, Türkiye'de bu gün, dünya çapındaki kadınların başarılarının onurlandırıldığı, kadın hakları ve toplumsal cinsiyet eşitliği için mücadele günü olmaya devam ediyor. Bu tatil, duygusal notlar yerine sosyo-politik niteliktedir. Bu günde televizyonda kadına yönelik şiddete karşı reklamlar gösteriliyor, ülke genelinde kadınların ve aile içi şiddet mağdurlarının haklarını desteklemek amacıyla mitingler ve eylemler yapılıyor. Bu nedenle polis kordonlarını ve şehirlerin ana meydanlarında protesto yapan kadınları gördüğünüzde paniğe kapılmayın; aktivistler Dünya Kadınlar Günü'nü böyle kutluyor.
Aynı zamanda şehirde, çiçek veya küçük bir hediye şeklinde kadınların ilgisini çeken siyasi partilerin ve çeşitli kuruluşların temsilcileriyle de tanışabilirsiniz. Aynı şekilde iş yerinde de kadın meslektaşlarını aynı ilgi işaretleriyle tebrik etmek giderek daha popüler hale geliyor.